И тази година изравнителните сметки за парното предизвикват напрежение сред потребителите и

...
И тази година изравнителните сметки за парното предизвикват напрежение сред потребителите и
Коментари Харесай

Хаос със сметките за парно заради променения ДДС

И тази година изравнителните сметки за парното предизвикват напрежение измежду потребителите и неяснота колко тъкмо би трябвало да доплащат или да им бъде възобновено.

Абонатите на " Топлофикация София " от предходната седмици започнаха да получават известия от топлинните счетоводители, които още преди месец засякоха топломерите и водомерите за топла вода. Засега това са единствено информации, а окончателният вид на изравнителните сметки се чака в края на август, оповестява СЕГА.

Посочените сега суми за доплащане и възобновяване са без Данък добавена стойност.

От " Нелбо ", да вземем за пример, прецизират в известията си, че ще се приложи 9 или 20% Данък добавена стойност според напътствията на Министерство на финансите и на Национална агенция за приходите. " Нелбо " обслужва София, Перник и Враца  и изчисленията от докладите са подадени за фактуриране към топлофикациите в тези градове.

Хаосът поражда поради това, че от 1 юли 2022 година до 30 юни 2023 година Данък добавена стойност за парното и топлата вода бе понижен на 9%, а от 1 юли 2023 година още веднъж бе възобновена остарялата ставка 20%.

От МФ прецизираха, че доставката на топлинна енергия е доставка с непрестанно осъществяване. А съгласно Закона за ДДС при доставки с непрестанно изпълнение всеки интервал, за който е уговорено заплащане, се счита за обособена доставка и данъчното събитие за нея поражда на датата, на която заплащането е станало дължимо.

" Кога плащането е станало дължимо, може да се откри от договорните връзки сред доставчика и получателя по доставката. Ако данъчното събитие по доставката (датата, на която заплащането е станало дължимо), е зародило до 01.07.2023 година, ще е използвана понижената ставка от 9 на 100 за доставката, надлежно в случай че данъчното събитие поражда след тази дата, за доставката е използвана общоприетата ставка от 20 на 100 ", показват от МФ.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните сдружения Кремен Георгиев обясни казуса надалеч по-разбираемо от обясненията на МФ:  " За изравнителни сметки, при които има доплащане, ще се начислява Данък добавена стойност към този миг, т.е. 20%, а при изравнителните сметки с връщане на пари - със ставката по времето на отоплителния сезон, когато е направено задължението, т.е. 9% ".

Миналата година по същия метод породи драма какъв налог да се начислява върху сумите от изравнителните сметки. От 1 юли 2022 година Народното събрание понижи като антикризисна мярка Данък добавена стойност за парното и топлата вода от 20 на 9%. Първоначално " Топлофикация София " наложи на изравнителните сметки с доплащане 20% Данък добавена стойност, обяснявайки, че тъкмо такива са били инструкциите на МФ - налогът да е 20%, тъй като такава е била настоящата ставка по време на отоплителния сезон.

Това обаче провокира неодобрение от страна на потребителите, а омбудсманът Диана Ковачева прикани МФ да даде инструкции за по-ниската ставка от 9%, тъй като точно това е смисълът на мярката - да направи сметките за парно по-поносими при галопиращата тогава инфлация. Финансовото министерство в действителност даде такива инструкции и се наложи " Топрофикация София " да направи нови изравнителни сметки - с понижената ставка от 9% за сумите, които би трябвало да се доплащат от клиентите и с 20% Данък добавена стойност за сумите за възобновяване. 

Тази година обаче обстановката е по-неизгодна за потребителите.

Не единствено изравнителните сметки за парното основават неясноти. Преди няколко дни Върховният административен съд (ВАС) анулира на процедура формулата, по която топлофикациите пресмятат потреблението и цената на услугата и не е ясно по какъв начин и по кое време това ще се отрази в сметките, нито дали старите сметки са оборими в съда.

Върховен административен съд разгласи за незаконен метода на определяне на каузи на отдадената топлинна сила в сградната апаратура, която се заплаща от всички живеещи в блоковете, без значение дали употребяват или не централното отопление. Според висшите магистрати формулата не е съобразена с европейския правилник, съгласно който в здания с етажна благосъстоятелност в сметките за топлинна сила сградната апаратура би трябвало да е пропорционално на кубатурата на жилищата. Отменена е и наредбата, съгласно която за радиатори без конфигурирани топломери топлинните счетоводители начисляват цялостна мощ, даже да не работят.

Върховен административен съд откри и други нередности, измежду които фигурирането на неизмерими детайли във формулата за пресмятане на сметките за парно. Например - видът на осъществяване на вътрешната отоплителна апаратура, денградуси за отчетния интервал, междинна температура на постройката или междинна външна температура за отчетния интервал или външна изчислителна температура за обитаемото място. 

Решението на Върховен административен съд пристигна, след като топлинните счетоводители към този момент изготвиха и започнаха разпращане на изравнителните информации до клиентите. Засега никой не дава отговор на въпроса как оповестяването за противозаконна на формулата за пресмятане на сметките за парно и други детайли от наредбите ще повлияе на това.

" Рано е още да се каже по какъв начин ще се развият нещата. Все отново това е решение на тричленен състав на Върховен административен съд, едвам решението на петчленния състав ще бъде окончателно ", разяснява Кремен Георгиев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР